w w w . a h l e b a i t p e d i a .com
دانشنامه اهل بیت
حدیث

 

عنوان کتاب

 

الصحیح من سیره امام علی (ع)

 

موضوع کتاب و زبان آن

 

سیره عملی زندگانی امام علی (ع) و تبیین ابعاد مختلف شخصیتی آن حضرت و زبان آن عربی می‌باشد

 

معرفی نویسنده

 

علامه سید جعفر مرتضی عاملی

 

زندگی‌نامه نویسنده

 

آیة الله سید جعفر مرتضی عاملی در 25 صفر سال 1364 ق در روستای عیتا الجبل، در 110 کیلومتری شهر بیروت؛ واقع در جنوب لبنان به دنیا آمد. نسب خاندان پدری اش به «الحسین ذوالدمعة »، فرزند زید، فرزند امام سجاد علیه السلام می رسد.

وی تحصیلات خود را به صورت غیررسمی نزد پدرش ـ که معلم بود ـ آغاز کرد و در 1382 ق برای تحصیل علوم دینی به نجف اشرف سفر کرد. در آنجا مدرسة آیة الله بروجردی و «جامعة النجف الدینیة » را برای اقامت برگزید و به تحصیل علوم دینی مشغول شد. در سال 1388 ق به شهر مقدس قم مهاجرت نمود. در حوزة علمیه قم، ابتدا باقیماندة دروس سطح را نزد آیة الله میرمحمدی آموخت و سپس در درس حضرات آیات زنجانی، فانی، حائری و آملی حاضر شد و همزمان به پژوهش دربارة مسائل تاریخی و عقیدتی شیعه همت گماشت.

از فعالیت های مهم علامه جعفر مرتضی عاملی ـ در سال های اقامت در قم ـ می توان به پژوهش در زمینه های مختلف تاریخ و عقاید شیعه، راه اندازی «منتدا» یا «مدرسه علمیه جبل عاملی ها» و تدریس برای دانشجویان دوره کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس اشاره کرد. وی در همین سال ها از تدریس، ارائة مشاوره های تحقیقاتی و تأمین شرایط مناسب برای تحصیل طلاب لبنانی نیز غافل نبود.

استاد اواخر سال 1993 م پس از 25 سال اقامت در شهر مقدس قم، به سوی موطن خود رهسپار شد و تلاش های علمی، پژوهشی و تربیتی خود را در جنوب لبنان ـ که آن زمان در اشغال اسرائیل بود ـ ادامه داد. وی در این سال ها علاوه بر پژوهش در زمینة تاریخ و عقاید شیعه و تأسیس مرکزی تحقیقاتی در بیروت، به برگزاری جلسات مختلف برای جوانان شیعة لبنانی همت گماشت و از این راه، نسلی از فعالان مذهبی در میان شیعیان لبنان به وجود آورد. یکی از مهمترین اقدامات نهادی ایشان در مسیر آموزش مبانی اعتقادی، تأسیس حوزة علمیه ای ـ در سال 1377 ش ـ در شهر بیروت است. دفاع پرشور از حریم امامت و ولایت و تلاش مستمر در پاسخگویی به شبهاتِ مبنایی ـ اعتقادی، از اقدامات درخشان سال های اقامت علامه سید جعفر مرتضی عاملی در لبنان است.

 

آثار

 

ابوذر لا اشتراکیه ... ولا مزدکیه ...؛

احیوا أمرنا؛

افلا تذکرون! (حوارات فی الدین والعقیدة )؛

الإمام علی والنبی یوشع (تاریخ یعید نفسه)؛

الجزیرة الخضراء و مثلث برمودا؛

الحیاة السیاسیة للإمام الجواد (ع)؛

الحیاة السیاسیة للإمام الحسن (ع)؛

الحیاة السیاسة للإمام الرضا (ع)؛

الزواج الموقت فی الإسلام «المتعة » (دراسة وتحلیل)؛

الشهادة الثالثة فی الأذان والإقامة (شبهات و ردود)؛

الصحیح من سیرة الإمام علی (ع)؛

الصحیح من سیرة النبی الأعظم (ص)؛

المواسم والمراسم؛

الولایة التشریعیة؛

اهل البیت فی آیة التطهیر (دراسة وتحلیل)؛

حدیث الإفک؛

ردّ الشمس لعلیّ (ع)؛

ظلامة أبی طالب (ع) (تاریخ و نقد)؛

ظلامة أم کلثوم (تحقیق و دراسة )؛

علی (ع) والخوارج (تاریخ و دراسة )؛

الغدیر والمعارضون أو عواصف علی ضفاف الغدیر؛

کربلا فوق الشبهات (حدیث عن التشکیک والمشککین)؛

لست بفوق ان اخطئ من کلام علی (ع)؛

مأساة الزهرا (س) (شبهات و ردود)؛

مختصر و مفید (أسئلة و أجوبة فی الدین و العقیدة )؛

مراسم عاشوراء (شبهات و ردود)؛

موقف علىّ فی الحدیبیة؛

میزان الحق؛

بزرگداشت ها در اسلام (پاسخ به شبهات وهابیان درباره شرک آمیز بودن بزرگداشت ها)؛

تاکتیک های جنگی دفاع از مرزهای اسلامی در دعای اهل الثغور امام سجاد (ع)؛

خاخام شکست خورده؛

شبهات یهودی؛

سلمان فارسی؛

برای آشنایی بیشتر با آثار مولف به پایگاه http://www.mezan.net مراجه نمایید.

 

معرفی اجمالی اثر

 

کتاب با یک تقدیم و یک تمهید شروع شده و مطالب آن در سه بخش جمع آوری و تدوین شده است. بخش اول که حدود هشت جلد و نیم این مجموعه را اشغال کرده مربوط به شرح زندگانی امیرالمومنین (ع) در دوران حیات پیامبر (ص) است. بخش دوم نیز از اواسط جلد نهم شروع و تا ابتدای جلد نوزدهم ادامه پیدا می‌کند. این بخش مربوط به دوران زندگی امیرالمومنین (ع) از بعد از وفات پیامبر (ص) تا ابتدای بیعت مردم با حضرت بعد از قتل عثمان است. این بخش که از جهاتی مهم‌ترین قسمت زندگانی امیرالمومنین (ع) است بیشترین مطالب کتاب را به خود اختصاص داده است. بخش سوم شامل برخی از مطالبی است که بعد از بیعت مردم با حضرت اتفاق افتاد که البته هر چند به نوع خود بحث مفصلی است امّا در مقایسه با حجم مباحث در دو بخش قبلی،‌ به نظر می‌آید که این بخش طرداً للباب در اینجا مطرح شده است و الاّ در دسته بندی مباحث سیره امیرالمومنین بخش سوم زندگانی ایشان شامل مباحث حکومتی ایشان است؛ یعنی از بعد از بیعت تا هنگام شهادت.

خود علامه در تقدیم کتاب در مورد این تقسیم بندی در کتابش اذعان می‌دارد که در سیره امیرالمومنین (ع) در دوران حیات پیامبر (ص) و هم چنین در تعامل او با پیامبر (ص) مطالب مهمی نهفته است که ناچار باید بیان شود. در دوران خلافت سه خلیفه اول شرایطی متفاوت از دوران حیات پیامبر (ص) برای امیرمومنان (ع) به وجود آمده است. در این دوران او دارای موقعیتی خاص در تدبیر امور و در مواجهه با تعدّیات و تجاوزگری‌ها و در حفظ و نگهداری خط حق و حقیقت و اهل آن در مواجهه با ترویج باطلی بود که در آن دوره داشت اتفاق می‌افتاد. در دوران خلافت علی (ع) نیز یک الگوی صحیح و صریح از حکومت خدا بر زمین توسط او ارائه شد. پس سه دوره متفاوت از زندگانی امام علی (ع) هر یک دارای خصوصیات مخصوص به خودش است که در این کتاب با توجه به نصوص مربوط به آن دوره بررسی می‌شود

 

فهرست اجمالی مطالب مهم کتاب

 

بخش اول: علی (ع) در دوران حیات پیامبر (ص)

 

این بخش دارای ۱۳ باب و در حدود ۹ جلد است:

باب اول: علی (ع) قبل از بعثت؛ بعضی مباحث مهم: نسب و مولد علی (ع)، اسماء و القاب و کنیه‌ها، شمائل او، همسران او، اولاد او (جلد ۱)

باب دوّم: علی (ع) از بعثت تا هجرت؛ بعضی مباحث مهم: اسلام علی (ع)، عشیره اقربین،‌ شعب ابی طالب، هجرت پیامبر(ص)، هجرت علی (ع) (جلدهای ۱ و ۲)

باب سوّم: علی (ع) از هجرت تا أحد؛ بعضی مباحث مهم: بنای مسجد وعقد اخوت، علی (ع) در بدر، ازدواج با بنت ابوجهل، ازدواج با زهرا (س) و اباطیل حول این موضوع، فرزندان علی (ع) و زهرا (س)، حدیث سدّ الابواب.. (جلدهای ۲ و ۳)

باب چهارم: جنگ احد ... تا خندق؛ بعضی مباحث مهم: جنگ ... و فرار در احد، جراحت علی (ع)، علی (ع) در نبی النصیر (جلد ۳)

باب پنجم: ... تا صلح حدیبیه؛ بعضی مباحث مهم: علی (ع) در جنگ خندق، قتل عمرو، علی (ع) در غزوه نبی قریظه،‌ حوادث حدیبیه (جلد ۴)

باب ششم: خیبر و فدک؛ بعضی مباحث مهم: فتح سی قلعه از خیبر، ‌فراریان، فدک ... و حدیث ردّ الشمس (جلدهای ۴ و ۵)

باب هفتم: ... تا فتح مکه؛ بعضی مباحث مهم: نبرد ذات السلاسل، نبوخثعم و علی (ع) (جلد ۵)

باب هشتم: از فتح مکه تا فتح طائف؛ بعضی مباحث مهم: فتح مکه و بت شکنی، علی (ع) در نبی جذیمه، علی (ع) در غزوه حنین (جلدهای ۵ و ۶)

باب نهم: ... تا تبوک؛ بعضی مباحث مهم: خاندان حاتم طایی، مباهله، علی (ع) در یمن، علی (ع) در بنی زبید (جلد ۶)

باب دهم: از تبوک تا مرض پیامبر (ص)؛ بعضی مباحث مهم: حدیث منزلت، حوادث تبوک، سوره برائت.

باب یازدهم: حجه الوداع ... و روز غدیر؛ بعضی مباحث مهم: جریانات عرفه، مبارزه با عید غدیر، خطبه غدیر، آیات سوره معارج و سوره عصر (جلد ۷)

باب دوازدهم: بی نام؛ بعضی از مباحث مهم: علم ... و قضاوت، علی (ع) در کلام رسول (ص)، علی (ع) در سوره هل أتی، آیه تطهیر و حدیث کساء، بحث اسم اکبر و ادعیه علی (ع)، حدیث الطیر و ... (جلد ۷ و ۸)

باب سیزدهم: مریض پیامبر(ص) و وفات ایشان؛ بعضی از مباحث مهم: وصایای پیامبر(ص) در مرض وفات، جیش أسامه و نامه‌ای که نوشته نشد، زمان وفات و کیفیت غسل و کفن و نماز و دفن پیامبر (ص)، سقیفه. (جلد ۸  و ۹).

 

بخش دوّم: از وفات پیامبر (ص) تا بیعت مردم با علی (ع).

 

این بخش دارای ۱۷ باب بوده و حدود ۱۰ جلد از این مجموعه را اشغال کرده است:

باب اوّل: چگونه انقلاب به وجود آمد؟ بعضی از مباحث مهم: چارچوب کلی خلافت، جزئیات حوادث مربوط به انحراف امت از مسیر، بیعت علی (ع) (جلدهای ۹  و ۱۰)

باب دوّم: ارث پیامبر(ص) و فدک؛ بعضی از مباحث مهم: فدک ... و ما ادریک ما فدک، اموال نبی النضیر بین علی (ع) و عباس در زمان عمر (جلد ۱۰)

باب سوّم: سیاست‌هایی که نتیجه جریان سقیفه بود؛ بعضی از مباحث مهم: مصحف علی (ع)، شهادت حضرت زهرا (س) و مباحث پیرامون آن. (جلدهای ۱۰ و ۱۱)

باب چهارم: جنگ‌ها و سیاست‌گذاری‌های زمان ابوبکر؛ بعضی از مباحث مهم: جنگ‌های ردّه، مانعین زکات، قتل مالک بن نویره، ابوبکر و سوال‌های اهل کتاب (جلدهای ۱۱ و ۱۲)

باب پنجم: علم و قضاوت و احکام؛ بعضی از مباحث مهم: فتاوی و احکام، قضاوت علی (ع)، زنای مغیره، سوال‌های پادشاه روم. (جلدهای ۱۲ و ۱۳)

باب ششم: جنگ‌ها و فتوحات در عهد عمر؛ بعضی از مباحث مهم: علی (ع) و عمر، علی (ع) و قادسیه، قدس و نهاوند (جلد ۱۳)

باب هفتم: بعضی از سیاست‌های عمر؛ بعضی از مباحث مهم: دیوان‌ها در عصر عمر، سیاست‌های عمر در تبعیض نژادی، (جلد ۱۳).

باب هشتم: بعضی حوادث مربوط به عمر؛ بعضی از مباحث مهم: عاتکه و ام کلثوم، قتل عمر بن خطاب (جلد ۱۴).

باب نهم: بعضی حوادث مربوط به عمر؛ بعضی از مباحث مهم: ارکان شوری به نظر عمر، مطاعن عمر زیر ذره بین، عمر و خلافت علی (ع) (جلدهای ۱۴ و ۱۵).

باب دهم: معرفی شورا؛ بعضی از مباحث مهم: شورای عمری، ‌نگاه‌هایی گذرا از داخل شوری (جلد ۱۵).

باب یازدهم: علوم و فضائل و سیاست‌های علی (ع)؛ بعضی از مباحث مهم: فضایلی که تاکید به امامت حضرت داشت، فقه در خدمت سیاست (جلد ۱۶).

باب دوازدهم: مباحثی از سیاست‌های عثمان؛ بعضی از مباحث مهم: انکار عثمان توسط عبید الله بن عمر و ... و هرمزان ... (جلد ۱۶).

باب سیزدهم: بعضی از درشتی های عثمان در مورد عمار، ابن عبده، ابن حنبل و ...؛ (جلدهای ۱۶ و ۱۷).

باب چهاردهم: آزار دادن ابوذر به جهت موضع گیری‌هایش؛ (جلد ۱۷).

باب پانزدهم: علی (ع) در داستان محاصره عثمان؛ بعضی مباحث مهم: حوادث درون حصار، اعتماد عثمان به معاویه، (جلدهای ۱۷ و ۱۸).

باب شانزدهم: تبلیغات و شب نامه‌های دشمن؛ بعضی مباحث مهم: اتهامات به علی (ع)، خلط حقایق با غیر واقعیت‌ها (جلد ۱۸).

باب هفدهم: علی (ع) و قتل عثمان؛ بعضی مباحث مهم: آیا حسنین (ع) از عثمان دفاع کردند؟ (جلدهای ۱۸ و ۱۹)

 

بخش سوّم: خلافت علی (ع)

 

این بخش دارای سه باب بوده و دو جلد اخیر کتاب الصحیح من سیره امیرالمؤمنین (ع) را به خود اختصاص داده است.

باب اوّل: بیعت؛ بعضی مباحث مهم: بعد از قتل عثمان و قبل از بیعت، دلیل امتناع علی (ع)، برخی از تفاصیل بیعت (جلد ۱۹).

باب دوّم: بعضی مباحث قابل درنگ؛ بعضی مباحث مهم: مخلوط کردن کلمات ناروا و سست با کلمات متین، بیعت از دیدگاه علی (ع) (جلد ۱۹).

باب سوّم: نشانه‌های تمرّد؛ بعضی از مباحث مهم: خطبه بیعت ... بیانات ضروری، مطامع طلحه و زبیر، قاتلان عثمان از دیدگاه علی (ع)، مشورت دادن مغیره در دوره کارگزاران (جلد ۲۰). (معرفی و نقد کتاب الصحیح من سیره الامام علی (ع)، حسین نعیم آبادی)

 

بررسی مجلدات

 

جلد یکم

 

مجموعا با فهرست 366 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

القسم الأول: علي (ع) في حياة النبي

 

الباب الأول: علي (ع) قبل البعثة

 

از صفحه 45 تا 324

 

الفصل الأول: الإمام علي (ع) نسباً.. و مولداً ...؛

الفصل الثاني: وليد الكعبة ...؛

الفصل الثالث: نشـأة علي (ع)؛

الفصل الرابع: الأسماء و الألقاب و الکنی؛

الفصل الخامس: شمائل علی (ع)؛

الفصل السادس: الأنزع ... البطین؛

الفصل السابع: زوجات علی (ع)؛

الفصل الثامن: أولاد أمیرالمومنین (ع)؛

 

الباب الثانی: من البعثه إلی الهجره

 

از صفحه 327 تا 353

 

الفصل الأول: بعثه رسول الله (ص) و إسلام علی (ع)

 

جلد دوم

 

مجموعاً با فهرست 362 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الثانی: من البعثه إلی الهجره

 

از صفحه 5 تا 206

 

الفصل الثاني: وأنذر عشيرتك الأقربين؛

الفصل الثالث: ... حتى شعب أبي طالب؛

الفصل الرابع: تضحيات علي (ع) في شعب أبي طالب؛

الفصل الخامس: وفاة أبي طالب ... و وفاء علي (ع)؛

الفصل السادس: من شعب أبي طالب ... و حتى الهجرة؛

الفصل السابع: هجرة النبي (ص) إلى المدينة؛

الفصل الثامن: هـجـرة علـي (ع)؛

 

الباب الثالث: من الهجره ... إلی أحد ...

 

از صفحه 209 تا 305

 

الفصل الأول: بنا المسجد و المؤاخاه؛

الفصل الثانی: أترابیه و عصبیه؛

الفصل الثالث: علی (ع) فی بدر العظمی؛

الفصل الرابع: بعد أن وضعت الحرب أوزارها؛

 

جلد سوم

 

مجموعاً با فهرست 363 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الثالث: من الهجره ... إلی أحد ...

 

از صفحه 5 تا 132

 

الفصل الخامس: زواج فـاطـمـة (س)؛

الفصل السادس: ترهات ... و أباطيل ...؛

الفصل السابع: أبناء علي والزهراء (ع) : الحسنان ... و المحسن ... (ع)؛

الفصل الثامن: سد الأبواب ... إلا باب علي (ع) ...؛

 

الباب الرابع: حرب أحد.. وحتى الخندق..

 

از صفحه 135 تا 350

 

الفصل الأول: الألوية ... و الرايات ...؛

الفصل الثاني: الحرب ... و الهزيمة ... نصوص ... و آثار ...؛

الفصل الثالث: الثابتون والمنهزمون في أحد ...؛

الفصل الرابع: جراح علي (ع)؛

الفصل الخامس: نهايات أحد ...؛

الفصل السادس: بعد أحد ... و حمراء الأسد؛

الفصل السابع: ... إلى بني النضير ...؛

الفصل الثامن: علي (ع) في بني النضير ...؛

 

جلد چهارم

 

مجموعاً با فهرست 347 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

الباب الخامس: حتى الحديبية  ..

 

از صفحه 7 تا 248

 

الفصل الأول: علي (ع) في حرب الخندق ...؛

الفصل الثاني: عمرو في المواجهة ... نصوص ... و آثار؛

الفصل الثالث: قتل عمرو ...؛

الفصل الرابع: علي (ع) في نهايات حرب الخندق؛

الفصل الخامس: علي (ع) في غزوة بني قريظة ...؛

الفصل السادس: من المريسيع ... و حتى الحديبية ...؛

الفصل السابع: أحداث جرت في الحديبية ... و بعدها ...؛

 

الباب السادس: خيبر وفدك..

 

از صفحه 251 تا 334

 

الفصل الأول: فتح ثلاثة حصون من خيبر؛

الفصل الثاني: المنهزمون ... نصوص ... و آثار ...؛

الفصل الثالث: وقفات مع النصوص؛

 

جلد پنجم

 

مجموعاً با فهرست 344 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب السادس: خيبر وفدك..

 

از صفحه 5 تا 108

 

الفصل الرابع: قتل مرحب ...؛

الفصل الخامس: قلع باب خيبر في الحديث و التاريخ ...؛

الفصل السادس: فدك ... و حديث رد الشمس ...؛

 

الباب السابع: إلى فتح مكة..

 

از صفحه 111 تا 214

 

الفصل الأول: ذات السلاسل ...؛

الفصل الثاني: لمحات أخرى عن ذات السلاسل ...؛

الفصل الثالث: بنو خثعم وعلي (ع) ...؛

الفصل الرابع: قبل فتح مكة ...؛

 

الباب الثامن: من فتح مكة.. إلى فتح الطائف..

 

از صفحه 217 تا 330

 

الفصل الأول: نقض العهد ... و مقدمات الفتح ...؛

الفصل الثاني: فتح مكة و تحطيم الأصنام ...؛

الفصل الثالث: الحجابة و السقاية ...؛

الفصل الرابع: تنفيذ أحكام و تولية حكام ...؛

 

جلد ششم

 

مجموعاً با فهرست 341 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الثامن: من فتح مكة.. إلى فتح الطائف..

 

از صفحه 5 تا 90

 

الفصل الخامس: علي (ع) في بني جذيمة ...؛

الفصل السادس: علي (ع) في غزوة حنين ...؛

الفصل السابع: سرايا حنين.. و غزوة الطائف ...؛

 

الباب التاسع: إلى تـبـوك..

 

از صفحه 93 تا 244

 

الفصل الأول: آل حاتم الطائي عند رسول الله (ص) ...؛

الفصل الثاني: مباهلة نصارى نجران ...؛

الفصل الثالث: علي (ع) في اليمن ...؛

الفصل الرابع: علي (ع) في بني زبيد ...؛

الفصل الخامس: حديث بريدة ...؛

الفصل السادس: قضاء علي (ع) في اليمن ...؛

 

الباب العاشر: من تبوك.. إلى مرض النبي (ص) ..

 

از صفحه 247 تا 341

 

الفصل الأول: حديث المنزلة في تبوك ...؛

الفصل الثاني: من أحداث تبوك ...؛

الفصل الثالث: تبوك بنحو آخر ...؛ و أسر أكيدر ...؛

 

جلد هفتم

 

مجموعاً با فهرست 361 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب العاشر: من تبوك.. إلى مرض النبي (ص) ..

 

از صفحه 5 تا 58

 

الفصل الرابع: تبليغ سورة براءة ...؛

الفصل الخامس: أقاويل.. لا مبرر لها ...؛

 

الباب الحادي عشر: حجة الوداع.. ويوم الغدير..

 

از صفحه 61 تا 314

 

الفصل الأول: علي (ع) في حجة الوداع؛

الفصل الثاني: اضواء على ما جرى في عرفة؛

الفصل الثالث: حديث الغدير: تاريخ و وقائع؛

الفصل الرابع: هكذا حورب عيد الغدير؛

الفصل الخامس: حديث الغدير: ثابت ... و متواتر ...؛

الفصل السادس: خطبة الغدير: حدث ... و دلالة ...؛

الفصل السابع: آيات الغدير ...؛

الفصل الثامن: آيات سورة المعارج ... و سورة العصر ...؛

الفصل التاسع: قرائن و دلالات ...؛

 

الباب الثاني عشر: من تاريخ علي (ع) في عهد الرسول (ص)..

 

از صفحه 317 تا 361

 

الفصل الأول: أحداث ذات مغزى ...؛

 

جلد هشتم

 

مجموعاً با فهرست 365 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الثاني عشر: من تاريخ علي (ع) في عهد الرسول (ص)..

 

از صفحه 5 تا 292

 

الفصل الثاني: علم ... و قضاء؛

الفصل الثالث: بذل علي و الإمامة؛

الفصل الرابع: علي (ع) في كلام الرسول ؛

الفصل الخامس: علي (ع) في سورة هل أتى؛

الفصل السادس: آية التطهير ... و حديث الكساء؛

الفصل السابع: الاسم الأكبر ...؛ و أدعية علي (ع)؛

الفصل الثامن: حديث الطير؛

الفصل التاسع: من أحاديث الإمامة؛

الفصل العاشر: أحقاد ... و آثار؛

 

الباب الثالث عشر: المرض.. والوفاة

 

از صفحه 295 تا 366

 

الفصل الأول: وصايا النبي (ص) في مرض الوفاة؛

الفصل الثاني: جيش أسامة و الكتاب الذي لم يكتب؛

 

جلد نهم

 

مجموعاً با فهرست 363 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الثالث عشر: المرض.. و الوفاة

 

الفصل الثالث: أين مات النبي ... و كيف غسل؟!؛

الفصل الرابع: التكفين ... و الصلاة ... و الدفن؛

الفصل الخامس: أحداث تتصل بموت النبي (ص)؛

الفصل السادس: السقيفة ... بروايتهم؛

الفصل السابع: السقيفة ... تحت المجهر؛

 

القسم الثاني: من وفاة النبي ... إلى بيعة علي (ع) ؛

 

الباب الأول: كيف حدث الإنقلاب؟!

 

از صفحه 179 تا 363

 

الفصل الأول: الخلافة في إطارها العام؛

الفصل الثاني: هكذا حدث الإنقلاب؛

الفصل الثالث: طلب النصرة؛

الفصل الرابع: البيعة ... الإحتجاج؛

الفصل الخامس: الأنصار ... بعد فوات الأوان!!؛

 

جلد دهم

 

مجموعاً با فهرست 347 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الأول: كيف حدث الإنقلاب؟!

 

از صفحه 5 تا 64

 

الفصل السادس: سياسات لاستيعاب أمويين؛

الفصل السابع: إحتجاجات ... و مناشدات؛

 

الباب الثاني: إرث النبي .. و فدك

 

از صفحه 67 تا 238 

 

الفصل الأول: فدك ... و ما أدراك ما فدك؛

الفصل الثاني: مأزق أبي بكر بين خطبة الزهراء، و مطالبات علي (ع)؛

الفصل الثالث: مطالبات ... في نفس السياق: العباس و فاطمة (س)؛

الفصل الرابع: أموال بني النضير بين علي (ع) و العباس في عهد عمر؛

الفصل الخامس: أحداث وتوقعات ... مسار الأحداث: من حجة الوداع ... إلى غصب فدك؛

 

الباب الثالث: سياسات أفرزتها السقيفة

 

از صفحه 241 تا 348

 

الفصل الأول: لا حاجة لنا بمصحف علي (ع)؛

الفصل الثاني: يقتلونها ... و يسترضونها؛

الفصل الثالث: إستشهاد الزهراء (س) أحداث و تفاصيل؛

الفصل الرابع: خارج أجواء السياسة؛

 

جلد یازدهم

 

مجموعاً با فهرست 342 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الثالث: سياسات أفرزتها السقيفة

 

الفصل الخامس: تغسيل الزهراء (س) و الصلاة عليها؛

الفصل السادس: محاولة اغتيال علي (ع)؛

الفصل السابع: ما جرى في بانقيا؛

 

الباب الرابع: حروب وسياسات في عهد أبي بکر

 

از صفحه 89 تا 331

 

الفصل الأول: حروب الردة؛

الفصل الثاني: مانعوا الزكاة؛

الفصل الثالث: لماذا قتل مالك؟!؛

الفصل الرابع: من أجلك أصبنا يا علي (ع)؛

الفصل الخامس: أحداث لها دلالاتها؛

الفصل السادس: تولي المناصب ... مشاركة لا معونة؛

الفصل السابع: أبوبكر ... و أسئلة أهل الكتاب؛

الفصل الثامن: أبوبكر في القضاء و الأحكام؛

 

جلد دوازدهم

 

مجموعاً با فهرست 359 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الرابع: حروب وسياسات في عهد أبي بكر

 

از صفحه 5 تا 72

 

الفصل التاسع: علي يظهر علم الحسنين؛

الفصل العاشر: فأدلى بها إلى ابن الخطاب؛

 

الباب الخامس: علم.. وقضاء.. وأحكام

 

از صفحه 75 تا 359

 

الفصل الأول: في الزواج ... و الطلاق ... و الرجل و المرأة؛

الفصل الثاني: فتاوى و أحكام؛

الفصل الثالث: قضاء علي (ع) حتى على عمر؛

الفصل الرابع: علي (ع) واتهام الأبرياء في أعراضهم؛

الفصل الخامس: أحكام علي (ع) في الزنا و النسب؛

الفصل السادس: هل تنكر الأم ولدها؟!!؛

الفصل السابع: زنـا المغيرة؛

الفصل الثامن: علي (ع) يتحدث عن أهل الكهف في عهد عمر؛

 

جلد سیزدهم

 

مجموعاً با فهرست 363 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الخامس: علم.. و قضاء.. و أحكام

 

از صفحه 5 تا 60

 

الفصل التاسع: أسئلة ملك الروم؛

الفصل العاشر: من أسئلة أهل الكتاب؛

 

الباب السادس: حروب وفتوحات في عهد عمر

 

از صفحه 63 تا 216

 

الفصل الأول: علي (ع) و عمر ... حدث و موقف؛

الفصل الثاني: المسير إلى القادسية في مشورة علي (ع)؛

الفصل الثالث: علي (ع) و المسير إلى القدس؛

الفصل الرابع: علي (ع) و المسير إلى نهاوند؛

الفصل الخامس: ذوالرقعتين ... و بساط كسرى؛

 

الباب السابع: من سياسات عمر

 

از صفحه 219 تا 309

 

الفصل الأول: الدواوين في عهد عمر؛

الفصل الثاني: الدفاع عن السنة النبوية؛

الفصل الثالث: دفاع عن التاريخ الهجري؛

الفصل الرابع: سياسات عمر في التمييز العنصري؛

الفصل الخامس: على (ع) و التمييز العنصري: سياسات و نتائج؛

 

جلد چهاردهم

 

مجموعاً با فهرست 362 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

الباب الثامن: أحداث.. و تفاصيل

 

از صفحه 7 تا 204

 

الفصل الأول: عاتكة و أم كلثوم؛

الفصل الثاني: حديث سارية ... و أحداث أخرى؛

الفصل الثالث: حركات ... ليست عفوية!!؛

الفصل الرابع: هكذا قتل عمر بن الخطاب؛

الفصل الخامس: علي (ع) و ابن عباس يثنيان على عمر؛

الفصل السادس: قتل عمر ... و اتهام علي (ع)؛

 

الباب التاسع: إرهاصات الشورى

 

از صفحه 207 تا 363

 

الفصل الأول: بيعة أبي بكر ليست فلتة؛

الفصل الثاني: لو كان سالم حياً؛

الفصل الثالث: أركان الشورى بنظر عمر؛

الفصل الرابع: مطاعن عمر تحت المجهر؛

الفصل الخامس: لهذا أبعد علي !!!!؛

 

جلد پانزدهم

 

مجموعا با فهرست 336 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب التاسع: إرهاصات الشورى

 

از صفحه 5 تا 30

 

الفصل السادس: عمر و خلافة علي؛

 

الباب العاشر: هذه هي الشورى

 

از صفحه 33 تا 336

 

الفصل الأول: الشورى العمرية: حدث و نص؛

الفصل الثاني: الخطة العمرية؛

الفصل الثالث: قبل أن تبدأ الشورى؛

الفصل الرابع: لمحات من داخل الشورى؛

الفصل الخامس: كلام علي مسك الختام؛

الفصل السادس: مناشدات علي لأهل الشورى؛

الفصل السابع: إيضاحات عامة لحديث المناشدة؛

الفصل الثامن: وقفات مع مضامين المناشدات؛

 

جلد شانزدهم

 

مجموعا با فهرست 352 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

الباب الحادي عشر: عثمان وعلي (ع).. علوم، وفضائل، وسياسات.

 

از صفحه 7 تا 160

 

الفصل الأول: فضائل تؤكد الإمامة؛

الفصل الثاني: حلال المشاكل ... في العقائد، و الفقه، و القضاء؛

الفصل الثالث: صيد الحرم ... اصرار و تراجع؛

الفصل الرابع: الفقه في خدمة السياسة؛

الفصل الخامس: مما قـل و دل؛

 

الباب الثاني عشر: عينات من سياسات عثمان

 

از صفحه 163 تا 270

 

الفصل الأول: الإنكار على عثمان؛

الفصل الثاني: عبيد الله بن عمر ... و الهرمزان؛

الفصل الثالث: عثمان ... يرد طريد رسول الله؛

الفصل الرابع: لتدعوني قريش جلادها؛

 

الباب الثالث عشر: عينات من عنف عثمان: عمار، ابن عبدة، ابن حنبل، و..

 

از صفحه 273 تا 352

 

الفصل الأول: عثمان يبطش بالشاكين ... و بابن عبدة؛

الفصل الثاني: عثمان و عمار؛

 

جلد هفدهم

 

مجموعا با فهرست 360 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الثالث عشر: عينات من عنف عثمان: عمار، ابن عبدة، ابن حنبل، و..

 

از صفحه 5 تا 54

 

الفصل الثالث: محاولة نفي عمار؛

الفصل الرابع: ابن مسعود ... و ابن حنبل؛

 

الباب الرابع عشر: إضطهاد أبي ذر

 

از صفحه 57 تا 268

 

الفصل الأول: أبوذر: إلى الشام ... أسباب و ممهدات؛

الفصل الثاني: إن كان لك بالشام حاجة؛

الفصل الثالث: أبوذر إلى المدينة ... نصوص و آثار؛

الفصل الرابع: وقفات مع نصوص الفصل السابق؛

الفصل الخامس: لهذا أعيد أبوذر؛

الفصل السادس: علي (ع) في وداع أبي ذر؛

الفصل السابع: إشتراكية ... أم مزدكية؟!؛

 

الباب الخامس عشر: علي (ع) في حصار عثمان

 

از صفحه 271 تا 360

 

الفصل الأول: لا تجدي النصائح ... بدء التحرك؛

الفصل الثاني: مما جرى في الحصار؛

 

جلد هجدهم

 

مجموعا با فهرست 362 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب الخامس عشر: علي (ع) في حصار عثمان

 

از صفحه 5 تا 156

 

الفصل الثالث: أحداث جرت في الحصار؛

الفصل الرابع: إعتماد عثمان على معاوية؛

الفصل الخامس: وساطات مع الوفد المصري؛

الفصل السادس: ليست توبـة ... بل حوبـة؛

الفصل السابع: عثمان يشكو علياً   و يستنجد به؛

الفصل الثامن: إيضاحات لمواقف علي (ع)؛

 

الباب السادس عشر: للدعاية والإعلان

 

از صفحه 159 تا 296

 

الفصل الأول: يتهمون علياً (ع)؛

الفصل الثاني: عثمان يتهم علياً (ع)؛

الفصل الثالث: التزوير للدعاية؛

الفصل الرابع: خلط الحقائق بالأباطيل؛

الفصل الخامس: مناشدات عثمان ... لا تصح؛

 

الباب السابع عشر: علي   و قتل عثمان

 

از صفحه 299 تا 350

 

الفصل الأول: هل دافع الحسنان عن عثمان؟!؛

الفصل الثاني: العتاب و الإستعتاب لـ «حمال الخطايا»؛

 

جلد نوزدهم

 

مجموعا با فهرست 368 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

ادامه الباب السابع عشر: علي   و قتل عثمان

 

از صفحه 5 تا 26

 

الفصل الثالث: علي (ع) و قتل و دفن عثمان؛

 

القسم الثالث: خـلافـة علي (ع)

 

الباب الأول: البيعــة

 

از صفحه 31 تا 218

 

الفصل الأول: بعد قتل عثمان ... و قبل البيعة؛

الفصل الثاني: لماذا يمتنع علي (ع)؟!؛

الفصل الثالث: البيعة و تاريخها؛

الفصل الرابع: البيعة: حديث ... و رواية؛

الفصل الخامس: البيعة برواية ابن أعثم؛

الفصل السادس: المزيد من تفاصيل البيعة!!؛

الفصل السابع: أفراح و تهاني؛

 

الباب الثاني: وقفات لا بد منها

 

از صفحه 221 تا 366

 

الفصل الأول: خلط الغث بالسمين؛

الفصل الثاني: لا طمع و لا إكراه؛

الفصل الثالث: لم يتخلف أحد؛

الفصل الرابع: البيعة بنظرعلي (ع)؛

 

جلد بیستم

 

مجموعا 354 صفحه

 

شامل مباحث زیر:

 

الباب الثالث: إرهاصات التمرد

 

از صفحه 7 تا 206

 

الفصل الأول: خطبة البيعة ... بيانات ضرورية؛

الفصل الثاني: قرارات في الأيام الأولى؛

الفصل الثالث: مطامع طلحة و الزبير؛

الفصل الرابع: التمرد: بوادر و إرهاصات؛

الفصل الخامس: قتلة عثمان ... بنظرعلي (ع)؛

الفصل السادس: مشورة المغيرة في أمر العمال؛

 

مقالات مرتبط با اثر یا نویسنده

 

ناسازواری آرای تاریخی سید جعفر مرتضی عاملی در «الصحیح من سیرة النبی الأعظم (ص)»؛ جلیلیان، حمید؛ ایازی، سیدعلی؛ تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی »، پاییز 1392، سال چهارم، شماره 12 

* گفتگو با علامه سید جعفر مرتضی عاملی؛ مرتضی عاملی،سید جعفر؛ امامت پژوهی،  تابستان 1391؛ سال دوم

* جستاری در مذهب ابن عربی سید جعفر مرتضی عاملی، شاهچراغی،سید مهدی؛ سمات، بهار 1389، شماره 1

 

برای مشاهده متن کامل اثر اینجا را کلیک کنید

 

مشخصات نشر

 

بیروت، مرکز الإسلامی للدراسات، چاپ دوم، 1430ه ق.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید